Hedemora-Säter brukshundklubb

Om klubben

Hedemora-Säter brukshundklubb är en klubb i södra Dalarna. Klubben startades 1949 och har idag aktiviteter inom bland annat lydnad, agility, bruks- och tjänstehund. Vi håller till ute i Skoga en bit från Hedemora, där vi har gott om utrymme för både träning och tävling.

Alla medlemmar ska vara goda ambassadörer för hunden. Våra fyrfota vänner är värda den respekten.

Det är styrelsens förhoppning att allt fler hundägare och även andra intresserade ska gå med i Svenska brukshundklubben som ständigt utbildar nya instruktörer, domare och funktionärer - allt med tanke på att tillgodose alla tänkbara behov hos hundar, hundägare och alla som berörs. I vår klubb erbjuder vi hundägarutbildningar på olika nivåer, från valpkurser till kurser i tävlingslydnad.

Framför allt strävar vi inom styrelsen efter att skapa en god kamratanda och ge våra medlemmar känslan av att delta i något positivt och väsentligt för hundhållning i ett modernt samhälle.

Helt klart ska vi vara goda förebilder för allt hundägande.

Styrelsen hälsar alla intresserade välkomna i verksamheten med eller utan hund!

 

Stugan1
Städdag ute i Skoga

 


 

Lite historik

Klubben bedriver idag en omfattande verksamhet för alla hundraser. Från början gällde det bara de då godkända brukshundsraserna.

Klubben bildades den 27 maj 1949 vid ett möte i Hedemora till vilket ett tiotal intresserade kom. Bakgrunden var att Svenska armén efterlyste reservhundar för försvarets räkning. Eftersom Hedemora ansågs för litet upptagningsområde allierade man sig med Säter som låg inom godtagbart avstånd. Denna allians består alltjämnt.

Idag då de flesta människor är bilburna är avståndet försumbart men vid starten var avståndet kännbart. Instruktörer och övningsområde saknades så verksamheten pågick på olika tillfälliga platser. Skytteplan på Stadsberget var ofta samlingsplats och därifrån utgick man för olika aktiviteter.

Instruktörer utbildades vid Arméhundskolan i Sollefteå. Kurserna var avgiftsfria men eleverna fick inga bidrag utan måste ta ut semester just de tiderna kurserna pågick. Kurserna var i tre steg med två veckor i varje omgång. Den första från klubben som utbildade sig var Torsten Hedqvist från Säter som kom att jobba som instruktör i många år. Han utförde ett berömvärt arbete och fraktade sig med motorcykel vilken flitigt slet vägarna mellan Hedemora Säter.

Under senare delen av 50- och början av 60-talet var Hedemora en mycket aktiv draghundklubb med många utövare. Detta resulterade i att klubben vid två tillfällen fick förtroendet att anordna SM för draghundar. Vid båda tillfällena skildes klubben från uppgiften med endast goda omdömen vilket självfallet stärkte vi-känslan och ökade tilliten till föreningens förmåga.

Sökandet efter lokaler för klubbens verksamhet pågick ständigt. En tillfällig lösning erhölls genom uppförande av militära valvbågehus vid Brunnsjön men måste snart överges p.g.a. översvämningar. 1967 kunde klubben inköpa nuvarande Skoga och därigenom få en avsevärt förbättrad situation.

Från att i början ha sysslat med hundar av brukshundras övergick klubben snart till att omfatta alla raser. Detta var resultatet av att ägare av mindre hundar börjat inse att en dresserad hund har man större glädje av.

Corona - Covid-19Ute i Skoga följer vi smittskyddsreglerna:

  • Är du minsta krasslig - stanna hemma
  • Tillhör du riskgrupp - stanna hemma
  • Håll gott avstånd - undvik stuga och dass och håll avstånd ute
  • Ta med eget fika och sittdyna/stol
  • Handhygien
  • OCH: Ser du att det är många ute vid klubben så kan du avväga att välja att träna en annan dag för att inte riskera att komma för nära varandra och därmed öka risken för smittspridning.

Åtgärder från SKK och SBK:

Här finns alltid dagsfärsk information om vad som gäller för oss som håller på med hundar i organiserad verksamhet:

SKK: Åtgärder mot covid-19 →

SBK: Åtgärder mot covid-19 →

Adress

Hedemora-Säter brukshundklubb c/o Jonsson
Hökargatan 28, 776 30 Hedemora
0225-310 97

Bg: 740-9840

Skoga-stugan

> Hitta hit